Siirry pääsisältöön

Älä ota kesäkiveä


Kivimuija on seurannut koko kesän ihmisten toimintaa kivien kanssa. Tilanne on kehittymässä siihen suuntaan, että muija ei voi enää vaieta. Ihmiset on saatava tajuamaan, että kiven ottaminen on tehtävä vakaasti harkiten ja sitoutuen.

Moni ihminen innostuu kesän alussa tuunaamaan pihaansa, reunustamaan kukkapenkkejänsä jos jonkinlaisilla kivireunuksilla. Useinkaan he eivät tajua, että kivet ovat kilpikonniakin pitkäikäisempiä kumppaneita, joita ei tulisi hetken mielijohteesta valon villiinnyttämänä hankkia. Jos ne eivät sovikaan pihaan, niille on löydettävä uusi paikka.

Kun kivi on repäisty syntysijoiltaan ja sijoitettu ihmisen pihaan, tottumisprosessi vie useita kuukausia. Tänä aikana kivi hakee paikkaansa maa-aineksen päällä. Kun kivi on saanut tehtyä itselleen pienen painauman, se on yleensä kotiutunut ja viihtyy uudessa paikassaan. Kivelle on todella stressaava kokemus, jos pitkän kotiutumisprosessin jälkeen se riuhtaistaan taas liikkeelle. Vain siksi, että ihminen ei enää pidäkään kukkapenkkinsä kivireunuksesta.


Nämä kivet muija pelasti Nokialta ja Linnainmaalta. Molemmissa tapauksissa talon entinen asukas oli hylännyt kivet muuttaessaan, ja uusi asukas ei halunnut niitä pihaansa. Pitkän prosessin jälkeen kivet löysivät paikkansa muijan ojasta, jonne ne tyytyväisinä kaivautuivat vierekkäin. 


Kivimuija on myös havainnut, että kivien tarpeita ei huomioida riittävästi. Ne unohdetaan pihalle ja niiden elinolosuhteita ei huomioida riittävästi. Muutaman kuukauden tai vuoden välein kivet tarvitsevat alustansa pöyhimistä ja rikkaruohojen poistamista. Huoltotahti riippuu täysin maaperän pehmeydestä ja ravinteikkuudesta.  Valitettavan usein tämä unohtuu, ja kärsijöinä ovat kivet.

Nämä kivet löytyivät Hervantalaisen omakotitalon pihasta. Raukat olivat hautauneet rikkaruohojen alle, olipa joihinkin roiskittu maaliakin. Asianmukainen kivien suojaus oli unohdettu taloa maalatessa. Tällä hetkellä kivet on ladottu vierekkäin suuren koivun alle totuttautumaan pihan ilmapiiriin. Muutaman viikon päästä ne ovat todennäköisesti valmiita siirrettäväksi lopulliseen paikkaansa. 


Erityisen huolestuttavaa on, että kaupungin toiminta kivien kanssa on viime vuosina mennyt aivan villiksi. Lohkareita räjäytellään irti emokalliosta ratikoiden, tunneleiden ja lämpöputkien tieltä. Kiviä dumpataan huoletta jätemaille, eikä niiden vähimmäistarpeista huolehdita. Ja kaupunki antaa näin tapahtua. Muija muistaa tämän seuraavissa vaaleissa!




Nämä löytyivät eräältä Tamperelaiselta rakennustyömaalta. Lohkareet oli julmasti riivitty irti emokalliosta ilman vaiheittaista vieroitusta. Muija sai luvan pelastaa ne pois työmaalta. Kivistä näkee, että liian nopea vieroitus on stressannut niitä kovin. Nyt ne totuttelevat emokalliosta erossa olemiseen Hervantalaisten kivien vieressä. Vaikuttaa, että nämä kivet tulevat keskenään toimeen oikein hyvin ulkoisista eroista huolimatta.

Muija haluaa siis vielä muistuttaa, että kivelläkin on tunteet ja persoona. Älä siis hanki kiveä hetken mielijohteesta, vaan vakaasti harkiten!
Ja muista: kesäkissa, kesäkoira, kesämikäikinä ei ole hyvä juttu. Jos tekee mieli lemmikkiä, harjoittele ensin kivillä.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Automuija

Muija pitää autoista. Silloin, kun ne siirtävät muijan paikasta a paikkaan b mutkattomasti, ongelmattomasti ja mukavasti. Valitettavan usein kuitenkin käy niin, että tässä siirtymäprosessissa tapahtuu jos jonkinlaista yllättävää.  Muija on vahvasti sitä mieltä, että aivan kuten tietoteknisillä laitteilla, myös autoilla on luonne. Pirullinen luonne. Niistä on erittäin mukavaa aiheuttaa omistajalleen harmaita hiuksia tavalla tai toisella.  Ensinnäkin, autot haistavat ylimääräisen rahan. Tai hetken, kun rahalle olisi todellakin muuta käyttöä. Muija muistaa erityisen katkerana opiskeluaikojen säästämisprojektin, jonka tuloksena muija sai poikaystävänsä kanssa talteen kaksituhatta markkaa. Junnuille tiedoksi, tällaistakin rahaa on joskus ollut. Erään muijan oppilaan sanoin: "Se oli se raha, mitä oli ennen vanhaan."  Ja kyllä, heti kun auto kuuli tästä upesta säästösaavutuksesta, se pirulainen peruutti parkkipaikalla ohikulkevan auton kylkeen. Poikaystävällä ei ollut osuutta asiaan

Muijasynergiaa

 Synergialla tarkoitetaan yleensä kahden tai useamman tekijän kumuloituvaa yhteisvaikutusta. Että lopputulos on jotakin enemmän kuin osiensa summa. No, muija osaa kumuloitua. Ainakin pihahommissa.   Kun kivimuijalle tarjotaan kiviä, hän ottaa kiviä. Koska, no. Ne on kiviä. Daa! Tämän on huomannut myös muijan kaveripiiri, joka ahkerasti tägäilee muijaa erilaisiin annetaan kiviä -ilmoituksiin. Tällainen kodittomien kivien pelastaminen on tuottanut tulosta, ja muijan pihassa komeilee lisäkivi, jos toinenkin.  Kun viime keväänä Facebookin roskalavaryhmässä tarjottiin muurikiviä (ajatelkaa, kiviä pidetään roskana!), muija merkittiin julkaisuun. Muijalla ei vielä siihen mennessä ollut ollutkaan pihassa sellaisia kiviä, joten tottahan toki ne täytyi hakea pois kuleksimasta.  Muija päätti, että kivet kannetaan sivupihalle rinteen päälle, koska sinne tulee muurikivistä hieno kukkapenkki. Niinpä muija haki uskollisella Amperallaan uudet suloiset kivet kotiin. Koska uskollinen Ampera ei ole ihan

Automuija muistelmat

Muijan elämässä on ehtinyt käydä jo useampi auto. Joitakin autoja muija muistelee lämmöllä, ja niitä toisia sitten toisenlaisella tunteenpalolla. Erityisesti parikymppisenä tuli ajeltua autoilla, joiden luonteessa oli enemmän tai vähemmän saatanallinen vivahde. Mistäköhän lie tällainen johtui. Mahdollisesti siitä laihasta opiskelijan budjetista, joka sai auton näyttämään sitä kiltimmältä mitä pienempiä numeroita siinä tuulilasin lapussa oli.  Yliopistoaikanaan muija teki töitä Kotipizzassa. Vakiotyöpaikka oli opiskelukaupungin keskustassa, mutta välillä muija kävi tekemässä keikkaluontoisia visiittejä naapurikuntiin. Tällaisiin visiitteihin tarvittiin sitten se uskollinen paskiainen, joka takalokarit mutkalla kuljettaisi muijan vääntämään pitsaa nälkäisille arjen sankareille. Selvyyden vuoksi tiedoksi, että uskollinen paskiainen on auto, joka uskollisesti muistaa olla mahdollisimman paskamainen perheenjäsen.  Erään kerran muija oli taas naapurikunnan pitseriassa iltavuorossa syksyn pim