Siirry pääsisältöön

Automuija






Muija pitää autoista. Silloin, kun ne siirtävät muijan paikasta a paikkaan b mutkattomasti, ongelmattomasti ja mukavasti. Valitettavan usein kuitenkin käy niin, että tässä siirtymäprosessissa tapahtuu jos jonkinlaista yllättävää. 

Muija on vahvasti sitä mieltä, että aivan kuten tietoteknisillä laitteilla, myös autoilla on luonne. Pirullinen luonne. Niistä on erittäin mukavaa aiheuttaa omistajalleen harmaita hiuksia tavalla tai toisella. 

Ensinnäkin, autot haistavat ylimääräisen rahan. Tai hetken, kun rahalle olisi todellakin muuta käyttöä. Muija muistaa erityisen katkerana opiskeluaikojen säästämisprojektin, jonka tuloksena muija sai poikaystävänsä kanssa talteen kaksituhatta markkaa. Junnuille tiedoksi, tällaistakin rahaa on joskus ollut. Erään muijan oppilaan sanoin: "Se oli se raha, mitä oli ennen vanhaan." 

Ja kyllä, heti kun auto kuuli tästä upesta säästösaavutuksesta, se pirulainen peruutti parkkipaikalla ohikulkevan auton kylkeen. Poikaystävällä ei ollut osuutta asiaan, hän vain avuttomana istui ilkeän auton ratissa. Ja kas, autovakuutuksen omavastuu oli sopivasti tuon kaksituhatta ennen vanhaan -rahaa. Muija on aika varma, että näki auton virnuilevan voitonriemuisesti, kun poikaystävä körötteli perä tuusannuuskana kotiin. Siis auton perä, ei poikaystävän.

Tämän kurjan tapauksen jälkeen muija on yrittänyt olla mahdollisimman hiljaa raha-asioistaan auton kuullen. Kerran kävi kuitenkin niin, että muija oli epänormaalin iloinen automatkalla. Auto huomasi heti jotakin epäilyttävää olevan tekeillä ja rikkoi itsensä. Tuollaiseen iloon kun täytyy olla syynä raha. Ja olihan se. Muija kun oli voittanut perinteisestä Ässä-arvasta 500 euroa. Tai miehen arpa se oli, mutta muijallakin oli voittajafiilis. 

Tällä kertaa auto arvioi rahantulon yläkanttiin, ja varmuuden vuoksi rikkoi itseään 1500 euron edestä. Hyvähän se on ottaa varman päälle, ettei jää ylimääräisiä killinkejä nurkkiin pyörimään. 


Rahanmenon lisäksi autoilla on tapana temppuilla ennen rahanmenoa. Ne osaavat aloittaa kiukuttelunsa erittäin osuvissa paikoissa. Muija on ollut sillä tavalla onnekas, että hän on saanut kohtuullisen myötämielisiä autoja itselleen. Kuitenkin miehen työaikojen ja muijan työmatkojen sekä nykyään lasten harrastusten vuoksi perhe on ollut pakotettu kahden auton taktiikkaan. 

Siinä kun muijan autot leppyvät yleensä muutamalla silityksellä ja maanittelevalla sanalla, muijan miehen autot päästävät helvetin valloilleen. Nuo miehen silmäterät ovat hemmoteltuja pirulaisia, jotka selvästi haluavat olla perheen ainoita kuningattaria. 

Muija muistaa eräänkin vihreän kiilusilmän, joka päätti lopettaa tottelemisen, kun raskaupahoinvoinnista kärsivät muija yritti ajaa sitä ostoskeskuksen autohallin rampista ylös. Tähän voisi joku autoasentaja selittää jotakin hienoa kierroksista ja muista höpöjutusta. Muijan mielestä auto taisi vain olla sitä mieltä, että huomio oli liiaksi kiinnittynyt pahoinvoinnin vuoksi yökkäilevään muijaan. Kuka nyt sellaista jaksaa katsella. 

Paljon mukavampaa on seurata, kun tämä yökkäilevä muija kaasuttaa kerta toisensa jälkeen kohti jyrkkää ramppia vain valuakseen joka kerta alas hetki hetkeltä pitenevän autojonon eteen. Se vasta oli mukavaa, ja niin ihanan yllättävää. Siitä saatiin kiva pieni näytelmä, kun apuun tullut mies jos toinenkin yritti kaasuttaa autoa ramppia ylös. Ja jokainen teiden ritari valui samaa tietä alas. 

Auton ylös saamiseksi tarvittiin auton (eli muijan) ikioma mies, jonka jälkeen tuo vihreä piru maireasti hymyillen ja iloisesti kiljuen kiipesi rampin loppuun asti. Lienee sanomattakin selvää, että tämä oli vihreän auton viimeinen temppu meidän perheessä. Oli muijan vuoro hymyillä, kun auton perävalot vilkahtivat viimeisen kerran pihassa. Ha!

Juuri tällä hetkellä miehen kultamuruna on ruskea painajainen, jolla on tapana aloittaa huutokonsertti aina, kun muija lähestyy autoa. Kyllä. Lähes sataprosenttisella varmuudella tämä törkimys antaa varashälyttimiensä raikua muijan yrittäessä ovista sisään. Siis silloin, kun auton (eli muijan) mies ei ole lähellä. Miehen läsnäollessa tämä kakkiainen kehrää ja hyrrää kuin paijausta kaipaava kissa. 

Muijan tarttuessa ovenkahvaan ei kehrätä, vaan huudetaan. Eikä se lopu edes siihen, että muija perääntyy ja laittaa auton ovet takaisin lukkoon. Auto huutaa aikansa, kunnes on varma, että muija on riittävän punainen ja nolostunut tilanteesta. Sitten se jää odottamaan uutta yritystä. Tällainen pirullinen hippastelu on saanut aikaan sen, että tämäkin kuningatar on pian kohtaamassa loppunsa meidän perheen historiassa. Muija aikoo tässäkin tapauksessa olla se last woman standing. Se parhaiten nauraa, joka pihaan viimeisenä jää. 

Juuri taannoin muija jutteli siskonsa kanssa puhelimessa autoista. Sisko lateli asiantuntevasti autonsa kulutuksia, hevosvoimia ja muita älyttömän hankalan kuuloisia juttuja. Nämä ovat asioita, joita kuunnellessa muija aivot korvaavat sanojen tilalle toisenlaisia ilmaisuja, vaikkapa "blaablaa", "se yks juttu" tai "------". Pitkän harjoittelun jälkeen muija on oppinut nykyisen kultamurun, oman Amperansa merkin ja mallin. 

Kun sisko yritti udella muijalta tämän valkoisen Ampera-murun teknisiä tietoja ja moottorin kokoja, muija sai vain ilmoitettua vakaalla äänellä, että ei Amperassa ole moottoria. Jostain kumman syystä sisko nauraa käkätti luurin toisessa päässä niin, että meinasi penkiltä pudota. Muija oli vain yrittänyt kertoa, että todennäköisesti autossa ei ole ihan samanlaista moottoria kuin bensa-autossa, kun auto käy pääosin sähköllä. Mutta ota siitä nyt selvää, että mikä siellä pyörii. Ihan sama, kunhan eteenpäin kulkee. Kulkekoon vaikka taikavoimilla, kunhan kulkee. 



Muijan mielestä tärkeimmät asiat auton valinnassa ovat kivat avaimet ja auton väri. Käytössä sitten tärkeintä on kiltti luonne. Valitettavasti lompakon paksuus vaikuttaa myös asiaan, joten ne kaikkein söpöimmät ja kilteimmät eivät ikinä tule meidän pihaan.



Joidenkin autojen kanssa merkkien ja mallienkin muistaminen on ollut haastavaa. Onpa muija joskus luullut ajaneensa Peugeotilla lähes vuoden, kunnes huoltoon viedessä autokorjaamon mies kerran vilkaisi avaimia ja korjasi auton olevan Toyota. Vai oliko se Citroen... No, joku muu kuin Peugeot.

 Ja tämän tuo mies näki vain AVAIMIA katsomalla. Ihme voodoota. Muija kun oli katsellut sitä autoa aika pitkään, eikä siltikään ollut osunut oikeaan merkkiin. Olipa vielä niin rehvakkaasti ilmoittanut tuovansa Pököttiä huoltoon. Tätä rennon letkeää ilmaisua oli harjoiteltu mielessä monta kertaa asiantuntevan ja varman vaikutelman luomiseksi. Olisi varmaan mennyt läpi, jos auto olisi ollut se Peugeot. 

 Silläkään kertaa ei korjaamovierailu mennyt putkeen, ja taas kerran korjaamot aiheuttivat uuden pienen haavan muijan sieluun. Nuo paikat kun ovat aivan oma maailmansa. Maailma, jossa muija ei todellakaan osaa olla. Ikinä muija ei ole ihan varma, missä siellä saa olla ja mistä ovesta kulkea, keneltä kysyä ja ylipäänsä mitä kysyä. Aina tapahtuu jotakin yllättävää. Epämiellyttävää on huomata seisovansa auton alla, kun joku haalarityyppi pyytää väistymään, että saa auton alas. Ehtii kuvitella itsensä pannukakuksi auton alle. Ainoa varma asia korjaamoissa on se, että lompakkoa saa raottaa huolella. 

Mutta joo. Ilmankaan ei pärjää, niin niiden kanssa pitää yrittää tulla toimeen. Tärkeintä on nöyrän anova asenne, jolloin autolle ei ehkä tule tarvetta palauttaa kuskia takaisin maan pinnalle. Ehkä. 


Kommentit

  1. Haha! Kiitos illan parhaista nauruista! Luetutin tämän postauksen isännälläkin, joka ei yleensä välitä vähänkään pidempien tekstien lukemisesta. Hyvin upposi koko teksti häneenkin.
    Autot osaavat välillä olla aikamoisia veijareita ja teidän autonne jopa ihan oikeita pirulaisia. Meidän nelipyöräisemme (hintalappukin vain nelinumeroinen) ovat käyttäytyneet liikenteessä yllättävän mallikelpoisesti, mutta kesällä ykkösautomme päätti, että peräluukkuun ei sitten kurkita. Hän jumitti takaluukun avausmekanismin totaalisesti. Oli oikein mukavaa tunkea sukulointireissua varten kontti täyteen tavaraa takapenkin kautta. Appivanhemmilta tuli vielä paluumatkalle monta kylmälaukullista pakastettuja marjoja ja kalaa, jotka sullottiin kyytiin samaa reittiä kuin matkatavaratkin. Pienempi kakkosauto jäi tyytyväisenä kotipihalle nauttimaan kesästä. Huokaisi varmaan helpotuksesta, kun ei tarvinnut lähteä kyyditsemään koko perhettä 200km:n päähän ja takaisin. Sitäkin nimittäin harkittiin, mutta tultiin siihen tulokseen, että helpompi nähdä vähän vaivaa tavaroiden pakkaamisessa kuin isännän istua pikkuautossa polvet leukaa hipoen koko matka. No, pian on edessä vuosihuolto, joten ehkäpä ykkösen peräluukku saadaan sen jälkeen taas pitkästä aikaa auki. Minkähän kujeen se seuraavaksi keksii?
    Mukavaa syksyn jatkoa sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Minna! Ja isäntä. :) Autot kyllä osaavat herättää tunteita, hyvin vahvoja sellaisia. Tsemppiä vuosihuoltoon ja toivottavasti auto luovuttaisi takaluukkunsa herruuden takaisin teille. Muistakaa sitten olla tarkkana sen merkin ja mallin kanssa, ne huoltamotyypit kun korjaavat tuollaiset pikkusekaannukset kovin kärkkäästi.

      Kivaa syksyä teille ja teidän veijareille.

      Poista
  2. Kiitos hauskasta kirjoituksesta! Tästä mieli hieman piristyi, vaikka oma auto joutui vastikään hinattavaksi. Kuten sanoit, autoilla on tapana temppuilla hankalissa paikoissa, kuten kaupan parkkipaikalla ostoksia täyteen lastattuna...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista. :) Kyllä, ne autot haistavat ne hankalat paikat. Taitaa jokaisella olla kokemusta.

      Poista
  3. Kyllä on taas kyynelkanavat auki , kun luin ton automuijan toilailut oot sä huippu kirjoittaja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. :) Mukava kuulla, että näitä jaksetaan lukeakin.

      Poista
  4. Naurahtelin ääneen, minustakin autoilla on luonne. Omassa autossani pitäisi vaihtaa ilmansuodattimet hyvin pian. Korjaamoreissua olisi siis tiedossa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä Moona, autoilla todellakin riittää luonnetta... Toivottavasti autosi hyväksyy uudet ilmansuodattimet mukinoitta eikä äidy kiukuttelemaan.

      Poista
  5. Tämä oli kyllä hauskaa luettavaa, kirjoitat todella veikeästi. Minulle auton omistajuus on ihan uusi juttu. Viime viikolla käytin ensimmäistä kertaa auton katsastuksessa, ja läpi meni!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Malla! Tsemppiä ja voimia autonomistajuuden kiviselle tielle. Yhteiselonne on onneksi lähtenyt mukavasti käyntiin, kun auto suostui näyttämään parhaimmat puolensa katsastuksessa. Toivon teille oikein leppoisia ja kiukuttomia kilometrejä.

      Poista
  6. Olen samaa mieltä, että autoilla on luonne ja niistä on mukavaa aiheuttaa omistajalleen harmaita hiuksia tavalla tai toisella! Kaverin oma auto on hänelle kaikki kaikessa koska joutuu ajamaan paljon töiden takia. On siis eräänlainen suhde jos syntynyt vuosien varrella. Hyvin on auto toiminut mutta muistan kyllä erään kerran kun auto Etelä-Savossa päätti jäädä keskelle ei mitään ihmettelemään maisemia. Siinä sitten tarvittiin hinauspalvelun apua, että saatiin auto päätepysäkille. Korjaamon kautta matka taas on jatkunut ilman valituksia. https://www.hinauslevainen.fi/hinauspalvelut

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos viestistä Minna! Kyllä ne uskollisimmatkin kullanmurut välillä keksivät virikettä päiviin. Rentouttavia kesäkilometrejä sinulle. :)

      Poista
  7. No johan oli hulvatonta tekstiä, kiitos. Tulee mieleen Tuula Amberlan vanha laulu "Kun auto sammui maantien laitaan keskelle korpisuoraa, se on kuin kuolema...". Ja näinhän sattuu tietysti nimen omaan meille muijaeläville. Onneksi Suomessa on vielä saatavana nopeaa korjaus- ja hinausapuakin tosipaikan tullen! https://www.hinauspalvelujuhajuutinen.fi/hinauspalvelu

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Pirkko! Muija pääsi nauttimaan juuri muutama viikko sitten hinauspalveluista, kun muijan oma rakas pikku Ampera on alkanut kiukutella. Hinausmies oli ystävällinen ja taksikuskikin jutteli mukavia, vaikka muija kyöräsi itsensä ja kahden lapsensa lisäksi tavaraa taksiin enemmän kuin viikon lomamatkalle olisi tarvis. Lasten treeniaika kun oli hyvä hetki käydä ostamassa ruokakauppa tyhjäksi.

      Keväisiä kilometrejä sinne ja toivottavasti pääsemme korpisuorat ihan loppuun asti ilman ongelmia. Ja muutkin suorat.

      Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Muijasynergiaa

 Synergialla tarkoitetaan yleensä kahden tai useamman tekijän kumuloituvaa yhteisvaikutusta. Että lopputulos on jotakin enemmän kuin osiensa summa. No, muija osaa kumuloitua. Ainakin pihahommissa.   Kun kivimuijalle tarjotaan kiviä, hän ottaa kiviä. Koska, no. Ne on kiviä. Daa! Tämän on huomannut myös muijan kaveripiiri, joka ahkerasti tägäilee muijaa erilaisiin annetaan kiviä -ilmoituksiin. Tällainen kodittomien kivien pelastaminen on tuottanut tulosta, ja muijan pihassa komeilee lisäkivi, jos toinenkin.  Kun viime keväänä Facebookin roskalavaryhmässä tarjottiin muurikiviä (ajatelkaa, kiviä pidetään roskana!), muija merkittiin julkaisuun. Muijalla ei vielä siihen mennessä ollut ollutkaan pihassa sellaisia kiviä, joten tottahan toki ne täytyi hakea pois kuleksimasta.  Muija päätti, että kivet kannetaan sivupihalle rinteen päälle, koska sinne tulee muurikivistä hieno kukkapenkki. Niinpä muija haki uskollisella Amperallaan uudet suloiset kivet kotiin. Koska uskollinen Ampera ei ole ihan

Automuija muistelmat

Muijan elämässä on ehtinyt käydä jo useampi auto. Joitakin autoja muija muistelee lämmöllä, ja niitä toisia sitten toisenlaisella tunteenpalolla. Erityisesti parikymppisenä tuli ajeltua autoilla, joiden luonteessa oli enemmän tai vähemmän saatanallinen vivahde. Mistäköhän lie tällainen johtui. Mahdollisesti siitä laihasta opiskelijan budjetista, joka sai auton näyttämään sitä kiltimmältä mitä pienempiä numeroita siinä tuulilasin lapussa oli.  Yliopistoaikanaan muija teki töitä Kotipizzassa. Vakiotyöpaikka oli opiskelukaupungin keskustassa, mutta välillä muija kävi tekemässä keikkaluontoisia visiittejä naapurikuntiin. Tällaisiin visiitteihin tarvittiin sitten se uskollinen paskiainen, joka takalokarit mutkalla kuljettaisi muijan vääntämään pitsaa nälkäisille arjen sankareille. Selvyyden vuoksi tiedoksi, että uskollinen paskiainen on auto, joka uskollisesti muistaa olla mahdollisimman paskamainen perheenjäsen.  Erään kerran muija oli taas naapurikunnan pitseriassa iltavuorossa syksyn pim