Siirry pääsisältöön

Muijasynergiaa

 Synergialla tarkoitetaan yleensä kahden tai useamman tekijän kumuloituvaa yhteisvaikutusta. Että lopputulos on jotakin enemmän kuin osiensa summa. No, muija osaa kumuloitua. Ainakin pihahommissa.  

Kun kivimuijalle tarjotaan kiviä, hän ottaa kiviä. Koska, no. Ne on kiviä. Daa! Tämän on huomannut myös muijan kaveripiiri, joka ahkerasti tägäilee muijaa erilaisiin annetaan kiviä -ilmoituksiin. Tällainen kodittomien kivien pelastaminen on tuottanut tulosta, ja muijan pihassa komeilee lisäkivi, jos toinenkin. 

Kun viime keväänä Facebookin roskalavaryhmässä tarjottiin muurikiviä (ajatelkaa, kiviä pidetään roskana!), muija merkittiin julkaisuun. Muijalla ei vielä siihen mennessä ollut ollutkaan pihassa sellaisia kiviä, joten tottahan toki ne täytyi hakea pois kuleksimasta. 

Muija päätti, että kivet kannetaan sivupihalle rinteen päälle, koska sinne tulee muurikivistä hieno kukkapenkki. Niinpä muija haki uskollisella Amperallaan uudet suloiset kivet kotiin. Koska uskollinen Ampera ei ole ihan paras auto kivien kuskaamiseen, täytyi kivet hakea useammassa erässä. Kymmenisen kiveä takaluukkuun, kurvaus kotipihaan, reipas kiviravi ylärinteeseen kertaa kymmenen ja uusi autokierros. Salille ei ollut tarve lähteä kivienhakuiltoina.

Toukokuussa kivet olivat tutustuneet ympäristöönsä ja alkaneet kotiutua sen verran (lue: maa ei ollut enää jäässä), että lapiomuija pääsi kaivamaan uuden kukkapenkin paikkaa rinteeseen. Ajatuksena oli, että penkki rajautuisi kauniisti aikaisemmin esille kaavittuun kallioon. 


Lähtötilanne. Tähän piti rakentaa kukkapenkki.
Vähän päältä maata pois ja muurikivistä hieno korkea reunus penkille.


Muutaman lapiollisen jälkeen muija kuuli ihanan - ah, niin ihanan - kolahduksen, kun lapio osui johonkin kovaan. Johonkin kiviseen. Johonkin ihanaan. Siinä samassa muija hoksasi, että siellähän on lisää kalliota tulevan kukkapenkin alla. Eikä sellaista ihanuutta voi peittää kukkapenkillä. Ei edes muurikivikukkapenkillä. 

Toki hommasta tuli hivenen suurempi, kun korotetuksi kukkapenkiksi ajateteltu alue, josta piti vähän kaivella pintaa pois, pitikin putsata viimeistä hiekanmurua myöden. Ja tietenkin ne keväällä rinteen päälle kannetut muurikivet pitikin kantaa takaisin alas ja keksiä niille joku muu paikka.

Koska muija on kekseliäs, hän keksi nakutella rinteen alapuolelle edellisenä kesänä valkotiilistä tehdyn korotetun marjapensasalueen reunuksen irti ja korvata ne muurikivillä. Toki tämä johti tilanteeseen, jossa ne aikanaan kangasalalaiselta vintiltä pelastetut suloiset tiiliskivet tarvitsivat uuden pesimispaikan. 

Onneksi kivimuija muisti, että muijan äitihän halusi eroon ruohostaan takapihalla. Mikäs sen mukavampi kuin korvata ruoho kivillä. Valkoiset tiilit sopisivat oikein mainiosti reunustamaan äitimuorin kukkapenkkejä. Jäisivät nuo kullanmurut sitten perheeseen, vaikka eri pihaan menevätkin.

Tuumasta toimeen. Välipalana pieni puuhastelu äidin pihamaalla. Lapiolla ruoho pois, katekangas, hiekkaa ja tiilistä ihanat reunat kukkapenkeille. Toki sinne tarvittiin myös toisenlaisia kiviä, sellaisia pyöreitä luonnokiviä. Onneksi muija tägättiin taas yhteen kivien poisantoilmoitukseen. Päästiin pelastamaan kiviä. Tällä kertaa äidin pihaan. 


Valkoiset tiilit tykästyivät kovasti uuten kotiinsa,
sopeutuivat oikein mukavasti yhteiseloon luonnonkivien kanssa. Aina tiiliskivet eivät tule toimeen luonnonkivien kanssa, mutta nämä yksilöt olivat kovin säyseitä ja sosiaalisia. 



Kivimuijan touhujen jälkeen lapiomuija pääsi vauhtiin omassa pihassa. Muija aloitti kallionpaljastusprojektin täydellä voimalla. Taaskaan ei tarvinnut salilla käydä, kun Fiskarsin ja oksasaksien kanssa kaiveli kantoja irti maasta. Ja löytyihän sieltä maan seasta myös kiviä. Pieniä kiviä, keskikokoisia kiviä, isoja kiviä. Ihania kiviä. Ihanan karmea homma, ja lopussa ihanan ihana kallio tuli näkyviin. Tiedättekös, ihanaa!


Pieni puu, iso sielu. 
Eikun juuret.
Juurien kaivaminen 
nostattaa hien pintaan.




Kun juuret oli saatu irrotettua, loppu maa-aines 
oli helppo lapioida pois.


Viimeiseksi kivimuija latoi ihanat maasta löytyneet kivet reunustamaan kallion ylärajaa. Näin saatiin rinteeseen se suunniteltu kukkapenkkikin. Tosin aivan eri kohtaan ja aivan erilainen kuin suunniteltu, mutta kumminkin. Kun muija vielä pääsi pesemään kallion painepesurilla, niin johan näytti upealta. 

Kaikkinensa muija ei ole kovin hyvä suunnittelemaan. Muijan pihaprojekteja voi luonnehtia enemmänkin tajunnan virraksi kuin hyvin suunnitelluiksi kokonaisuuksiksi. Maa-aines ja kasvit muuttavat paikkaa muutaman vuoden välein ja mikään suunnitelma ei ikinä toteudu sillä tavalla kuin pitäisi. Mutta väliäkö tuolla. Kun saa lapioida, kannella kiviä, asetella, istuttaa, kuopsuttaa, repiä, raastaa ja riehua pihassa, niin se on tärkeintä. Joskus pioni muuttaa kolmatta kertaa, tai pihlaja. Mitäpä niitä laskemaan. 

Tämänkin monivaiheisen projektin jälkeen muija hyrisi onnesta soikeana pihassaan ja kuvasi muodonmuutoksen kokenutta aluetta kaikista mahdollisista kulmista. Kyllä kesä on kivaa aikaa!


Vihdoinkin valmis! 


Kommentit

  1. Voi, miten ihana kallio sieltä paljastui! Kannatti kaivaa alue kokonaan auki, vaikka muurikiville tulikin ylimääräistä sylikyytiä ja tiilet joutuivat muuttamaan majaa. Onneksi sopeutuivat uuteen kotiinsa. Kiviä ja kasveja on siirrelty täälläkin paikasta toiseen, mutta kalliota ei (ehkä) ole vielä tullut vastaan. Suunnitelmatkin muuttuvat moneen kertaan, kun juuri siitä, mihin piti istuttaa puu tai pensas, löytyykin kivi, jota ei kammeta ylös ilman dynamiittia. Jos kiinnostaa, niin tuossa vaikka iltalukemisiksi sopiva, hyvin kivinen postaus: https://hiidenkivenpuutarhassa.blogspot.com/2020/10/kiva-kivempi.html
    Hyvää loppusyksyn jatkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Homma tuntui kyllä vaivan arvoiselta, kun lopputulosta ihasteli. :) Ja kiitos vinkistä, kiviset postaukset kiinnostaa aina. :D

      Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Automuija

Muija pitää autoista. Silloin, kun ne siirtävät muijan paikasta a paikkaan b mutkattomasti, ongelmattomasti ja mukavasti. Valitettavan usein kuitenkin käy niin, että tässä siirtymäprosessissa tapahtuu jos jonkinlaista yllättävää.  Muija on vahvasti sitä mieltä, että aivan kuten tietoteknisillä laitteilla, myös autoilla on luonne. Pirullinen luonne. Niistä on erittäin mukavaa aiheuttaa omistajalleen harmaita hiuksia tavalla tai toisella.  Ensinnäkin, autot haistavat ylimääräisen rahan. Tai hetken, kun rahalle olisi todellakin muuta käyttöä. Muija muistaa erityisen katkerana opiskeluaikojen säästämisprojektin, jonka tuloksena muija sai poikaystävänsä kanssa talteen kaksituhatta markkaa. Junnuille tiedoksi, tällaistakin rahaa on joskus ollut. Erään muijan oppilaan sanoin: "Se oli se raha, mitä oli ennen vanhaan."  Ja kyllä, heti kun auto kuuli tästä upesta säästösaavutuksesta, se pirulainen peruutti parkkipaikalla ohikulkevan auton kylkeen. Poikaystävällä ei ollut osuutta asiaan

Automuija muistelmat

Muijan elämässä on ehtinyt käydä jo useampi auto. Joitakin autoja muija muistelee lämmöllä, ja niitä toisia sitten toisenlaisella tunteenpalolla. Erityisesti parikymppisenä tuli ajeltua autoilla, joiden luonteessa oli enemmän tai vähemmän saatanallinen vivahde. Mistäköhän lie tällainen johtui. Mahdollisesti siitä laihasta opiskelijan budjetista, joka sai auton näyttämään sitä kiltimmältä mitä pienempiä numeroita siinä tuulilasin lapussa oli.  Yliopistoaikanaan muija teki töitä Kotipizzassa. Vakiotyöpaikka oli opiskelukaupungin keskustassa, mutta välillä muija kävi tekemässä keikkaluontoisia visiittejä naapurikuntiin. Tällaisiin visiitteihin tarvittiin sitten se uskollinen paskiainen, joka takalokarit mutkalla kuljettaisi muijan vääntämään pitsaa nälkäisille arjen sankareille. Selvyyden vuoksi tiedoksi, että uskollinen paskiainen on auto, joka uskollisesti muistaa olla mahdollisimman paskamainen perheenjäsen.  Erään kerran muija oli taas naapurikunnan pitseriassa iltavuorossa syksyn pim