Siirry pääsisältöön

Mäkimuijan kehityskaari

Mäkimuija on kehittyvä nisäkäs. Ei olisi uskonut. Mutta niin sitä vain on muijan silmissä alkanut mattohissimäet näyttämään liian matalilta. Muija vastannee siis kehityskaareltaan tällä hetkellä noin viisivuotiasta peruslaskettelijaa.

Tänään muija palasi Sappeen maisemiin vuoden poissaolon jälkeen. Viime vuoden kausikorttielämä jäi kovin lyhyeksi after skissa tapahtuneen pikkuinsidentin vuoksi.

Tämän vuoden laskettelunaloitus oli kohtuullisen laimea tammikuun sairastelun vuoksi. Nyt helmikuussa muija keräsi suksensa ja lähti tekemään henkilökohtaista ennätystään kausikortin käytössä. Tavoitteena siis vähintään kaksi laskettelukertaa tälle keväälle. Mies on kovin skeptinen asian suhteen...

Alkuverryttelyt laskettelukevääseen muija otti Ylläksen maisemista, missä hän kävi perheensä kanssa kokemassa kuolemanpelkoa viikon verran. Tai siis muu perhe nautti ja lasketteli, muija pelkäsi kuolemaa muidenkin edestä. Miksi, oi miksi ne tunturit ovat niin perhanan korkealla?

Ylläksen maisemia. Hississä sitä ehti aina pohtia, kuinka monella tavalla sitä voi itsensä teloa.

Positiivista oli huomata Sappeessa, että se olikin vähemmän korkealla. On paljon helpompaa pitää auraustoiminto pois käytöstä, kun rinnettä reunustavat puut ja tasainen maa on nähtävissä kohtuullisen matkan päässä. Ei siis kilometrien päässä. Tietysti kuukauden tauon jälkeen Family parkin mutkamäkikin oli liikaa muijalle, mutta pienen totuttelun jälkeen alkoi sekin sujua.

Koko perheelle tarkoitettu alppiseikkailu oli ensimmäinen kunnon koetinkivi tällä Sappeen reissulla. Se sisäisen kiroilun luovuus, mikä jyrkkien kohtien kohdalla muijan tajuntaa laajentaa, yllättää jopa muijan itsensäkin. Mutta taas. Muija selvisi, ja se sisäisen elvistelyn määrä laajensi sitten muijan egoa.

Ja sitten tuli se hetki, kun muija OHITTI! Siis ei ollut hetkeen se mäen hitain. Ihan pieneen hetkeen, mutta kumminkin. Toki tämä ohitettava oli seitsenvuotias laudalla laskua harjoitteleva, mutta väliäkö sillä. Pick your battles ja silleen.

Tästä riemastuneena muija otti seuraavan ohituskohteen viimeisessä kaarteessa. Siellä oli auraava hiihtokoululainen huomioliivissään. Ja eikun sukset suoraan ja menoksi! Ja sitten se pirhanan hiihtokoululainen otti loppukirin. Tiukille meni, mutta muija voitti.

Juuri ja juuri pystyi muija pitämään maaliviivan elvistelyt sisällään, sillä tämä huomioliivissä kiitävä neitokainen ei tainnut tietää olevansa kisassa. Puhumattakaan siitä, miten olisi käynyt, jos tämä neiti olisi osallistunut kisaan tosissaan. Sitten kun nämä koululaiset vetivät 360-käännöksiä seuraavassa mäessä kukkulan kohdalla, muija tunsi kateuden riipaisun oman elvistelynsä jälkimainingeissa.

Hetken muija pohti jo samaiseen hiihtokouluun ilmoittautumista, mutta toki tällainen aikuinen olisi saattanut vähän silmään pistää rinteessä, kun pujottelisi samassa jonossa 6-10-vuotiaiden kanssa. Ehkä mielummin se yksityisopetus, vaikka aikamoisen upeaa menoa niillä pikkutateilla siellä olikin.

Muija selvisi mäestä, muija selvisi after skistä. Ja oikeasti, muija on jo vähän edistynytkin. Ihan oikeasti. Tavoitteena on vastata noin kahdeksanvuotiasta laskettelijaa. Ehkä ensi vuonna!


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Automuija

Muija pitää autoista. Silloin, kun ne siirtävät muijan paikasta a paikkaan b mutkattomasti, ongelmattomasti ja mukavasti. Valitettavan usein kuitenkin käy niin, että tässä siirtymäprosessissa tapahtuu jos jonkinlaista yllättävää.  Muija on vahvasti sitä mieltä, että aivan kuten tietoteknisillä laitteilla, myös autoilla on luonne. Pirullinen luonne. Niistä on erittäin mukavaa aiheuttaa omistajalleen harmaita hiuksia tavalla tai toisella.  Ensinnäkin, autot haistavat ylimääräisen rahan. Tai hetken, kun rahalle olisi todellakin muuta käyttöä. Muija muistaa erityisen katkerana opiskeluaikojen säästämisprojektin, jonka tuloksena muija sai poikaystävänsä kanssa talteen kaksituhatta markkaa. Junnuille tiedoksi, tällaistakin rahaa on joskus ollut. Erään muijan oppilaan sanoin: "Se oli se raha, mitä oli ennen vanhaan."  Ja kyllä, heti kun auto kuuli tästä upesta säästösaavutuksesta, se pirulainen peruutti parkkipaikalla ohikulkevan auton kylkeen. Poikaystävällä ei ollut osuutta asiaan

Muijasynergiaa

 Synergialla tarkoitetaan yleensä kahden tai useamman tekijän kumuloituvaa yhteisvaikutusta. Että lopputulos on jotakin enemmän kuin osiensa summa. No, muija osaa kumuloitua. Ainakin pihahommissa.   Kun kivimuijalle tarjotaan kiviä, hän ottaa kiviä. Koska, no. Ne on kiviä. Daa! Tämän on huomannut myös muijan kaveripiiri, joka ahkerasti tägäilee muijaa erilaisiin annetaan kiviä -ilmoituksiin. Tällainen kodittomien kivien pelastaminen on tuottanut tulosta, ja muijan pihassa komeilee lisäkivi, jos toinenkin.  Kun viime keväänä Facebookin roskalavaryhmässä tarjottiin muurikiviä (ajatelkaa, kiviä pidetään roskana!), muija merkittiin julkaisuun. Muijalla ei vielä siihen mennessä ollut ollutkaan pihassa sellaisia kiviä, joten tottahan toki ne täytyi hakea pois kuleksimasta.  Muija päätti, että kivet kannetaan sivupihalle rinteen päälle, koska sinne tulee muurikivistä hieno kukkapenkki. Niinpä muija haki uskollisella Amperallaan uudet suloiset kivet kotiin. Koska uskollinen Ampera ei ole ihan

Automuija muistelmat

Muijan elämässä on ehtinyt käydä jo useampi auto. Joitakin autoja muija muistelee lämmöllä, ja niitä toisia sitten toisenlaisella tunteenpalolla. Erityisesti parikymppisenä tuli ajeltua autoilla, joiden luonteessa oli enemmän tai vähemmän saatanallinen vivahde. Mistäköhän lie tällainen johtui. Mahdollisesti siitä laihasta opiskelijan budjetista, joka sai auton näyttämään sitä kiltimmältä mitä pienempiä numeroita siinä tuulilasin lapussa oli.  Yliopistoaikanaan muija teki töitä Kotipizzassa. Vakiotyöpaikka oli opiskelukaupungin keskustassa, mutta välillä muija kävi tekemässä keikkaluontoisia visiittejä naapurikuntiin. Tällaisiin visiitteihin tarvittiin sitten se uskollinen paskiainen, joka takalokarit mutkalla kuljettaisi muijan vääntämään pitsaa nälkäisille arjen sankareille. Selvyyden vuoksi tiedoksi, että uskollinen paskiainen on auto, joka uskollisesti muistaa olla mahdollisimman paskamainen perheenjäsen.  Erään kerran muija oli taas naapurikunnan pitseriassa iltavuorossa syksyn pim