Siirry pääsisältöön

Torimuija

Torimuija on innokas kirppistoimija. Lasten vanhat vaatteet ja tarvikkeet viedään kirpputorille, erityisesti sellaisille, joissa saa itse myydä muutaman tunnin ajan. Helppoa ja nopeaa, eikä tarvitse viikon ajan juosta siivoamassa pöytää. Toinen ehdottoman hyvä paikka on facekirppikset. Siellä on mukava laittaa tavaraa myyntiin  rauhassa omassa kodissa ja itselle sopivaan aikaan. Myös tori.fi on tullut tutuksi ja sitä kautta on lähtenyt tavaraa kiertoon.

Torimuija on kuitenkin törmännyt toritoiminnan lieveilmiöihin myydessään ja ostaessaan tavaraa. Aina ei kaikki ole niin kivaa ja helppoa. Joskus enemmänkin vaikeaa ja suunnattoman ärsyttävää.

Ensinnäkin nuo lastentarvikekirppistapahtumat. Ennen riitti, että ilmoittaudut tapahtumaan ja menet paikalle. Oikein hinnoiteltu tavara vaihtoi omistajaa ja itse sai siitä vaivanpalkaksi muutaman satasen, jolla ostaa lapsukaisilleen uusia vaatteita. Ei ole enää näin yksinkertaista. Nykyään on osattava haistaa oikea tapahtuma, liityttävä järjestöön ja kytättävä sormet näppäimistöllä, että milloinkas se ilmoittautuminen tapahtumaan alkaa. Ja kun muija ei ikinä haista oikeaa tapahtumaa, ei periaatteestakaan ilmoittaudu järjestöön, eikä todellakaan muista olla oikeaan aikaan sormet näppiksillä, jää hän usein nuolemaan näppejään tavararöykkiöt sylissään. Sitten muija ilmoittatuu sinne tapahtumaan, minne pääsee. Kerää jumalattoman kasan kamaa, raijaa sen paikalle ja nököttää tyhjänpanttina koko kirppariajan, koska se hemmetin tapahtuma on järkätty samaan aikaan jonkun peräkonttikirppiksen tai isomman lastenkirppistapahtuman kanssa. Myy kolmet sukkikset kahdellakymmenellä sentillä ja yhdet kuomat vitosella. Kehuu kenkiä ja hymyilee. Samalla kun haluaisi viskoa ne perkuleen kamat seinille. Sitten muija menee kotiin ja lukee kaksikymmentäkolme Facebook-päivitystä siitä, kuinka tavarat on suorastaan revitty käsistä niillä suositummilla ja paremmin järjestetyillä kirppareilla. Muija kiroaa, että ei enää ikinä mene. Kunnes taas seuraavan kerran unohtaa kytätä niitä suositumpia kirppareita. Ja päättää vielä kerran kokeilla sitä vähemmän suosittua. Josko tällä kertaa.

Ja ne Facekirppikset. EI seinäkuvia, EI kuvakaappauksia, EI pitkiä varauksia, EI sitä eikä tätä.  Myytävän tuotteen kanssa oltava kuvassa lappu. Lapussa päivämäärä, nimi, sosiaaliturvatunnus, lempiväri ja puolison kengänkoko. Jos sattuu jonkun virheen tässä monimutkaisessa koodistossa tekemään, myynti-ilmoitus häviää seinältä nopeammin kuin pieru Saharaan. Sellainen pikatuhnu. Muija ei voi käsittää, miten jollakulla on aikaa ja energiaa tarkistella jonkun facekirppiksen ilmoituksia sellaisella tehokkuudella ja määrätietoisuudella. Kun tuon energian ottaisi käyttöön vaikkapa kunnan koneistossa, voitaisiin vähintään kymmenen virkamiestä siirtää pois tehtävistään pysyvästi.

Jos vihdoinkin onnistuu saamaan tuotteensa kirppikselle myyntiin asti, alkaa lyhennesota. Av, yv, mmm, wtf ja hv. Onko pesty Omolla vai Arielilla. Asuuko talossa eläimiä vai ihmisiä. Onko kerrostalo, hirsitalo vai kommuuni. Sitten pyydetään kuvia auringonvalossa sekä sähkövalossa, sovituskuvia ja kuvia naapurin Saarasta. Ja ne mitat. Olka-haara, olka-olka, jalka-olka, jalka-jalka, käsi-jalka. Voisiko postittaa euron tuotteen tai varata kolme viikkoa. Jos joku ei onnistu tai jokin menee pieleen, on aivan hyväksyttyä siirtyä wtf- ja hv-osastolle. Koska jos myyjä ei postitakaan sitä euron tuotetta tai kuljeta sitä naapurikuntaan, on aivan ymmärrettävää, että kiukku pitää purkaa johonkin. Mieluiten myyjään.

Ja sitten se tori.fi. Muija on nyt useamman vuoden perehtynyt tämän sivuston koodistoon. Erityisen tärkeää tuntuu olevan, että viesteissä ei tervehditä tai laiteta loppuun omaa nimeä. Toivottavinta on sylkäistä jonkinsorttinen "toimiixe?"-kyssäri ja odottaa vastausta. Ja sitten jättää vastaamatta. Sitten pyydetään postiennakolla ja jätetään noutamatta. Koska mä voin, ja silleen. Tai jos antaa jonkun tuotteen torissa, erityisen tärkeää tuntuu olevan tuotteen vaihdettua omistajaa vastata seuraaville kyselijöille "Eipä ole enää!"-tyylisellä vitsikkäällä kettuilulla. Eikä sitä ilmoitusta silleen tarvi pois sieltä torista ottaa. Piristää päivää, kun saa lällätellä turhankyselijöille.

Tämän pienen syväanalyysin jälkeen muija jaksaa taas sukeltaa myynnin ja ostamisen kiehtovaan maailmaan. Tehdä suuria ja pieniä mokia. Saada elämäänsä monenkirjavaa sisältöä. Kierrätys on ilomme, nauttikaamme siitä täysin rinnoin. Niin muijakin aikoo tehdä ja kysellä niska-persemittoja. Av, kvg, omg ja evvk.

Kommentit

  1. Viittaan edellisiin postauksiin ja Facebookin Kivikkopiha-ryhmän kommentiin: minäkin olen kivimuija mitä suurimmassa määrin!

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Automuija

Muija pitää autoista. Silloin, kun ne siirtävät muijan paikasta a paikkaan b mutkattomasti, ongelmattomasti ja mukavasti. Valitettavan usein kuitenkin käy niin, että tässä siirtymäprosessissa tapahtuu jos jonkinlaista yllättävää.  Muija on vahvasti sitä mieltä, että aivan kuten tietoteknisillä laitteilla, myös autoilla on luonne. Pirullinen luonne. Niistä on erittäin mukavaa aiheuttaa omistajalleen harmaita hiuksia tavalla tai toisella.  Ensinnäkin, autot haistavat ylimääräisen rahan. Tai hetken, kun rahalle olisi todellakin muuta käyttöä. Muija muistaa erityisen katkerana opiskeluaikojen säästämisprojektin, jonka tuloksena muija sai poikaystävänsä kanssa talteen kaksituhatta markkaa. Junnuille tiedoksi, tällaistakin rahaa on joskus ollut. Erään muijan oppilaan sanoin: "Se oli se raha, mitä oli ennen vanhaan."  Ja kyllä, heti kun auto kuuli tästä upesta säästösaavutuksesta, se pirulainen peruutti parkkipaikalla ohikulkevan auton kylkeen. Poikaystävällä ei ollut osuutta asiaan

Muijasynergiaa

 Synergialla tarkoitetaan yleensä kahden tai useamman tekijän kumuloituvaa yhteisvaikutusta. Että lopputulos on jotakin enemmän kuin osiensa summa. No, muija osaa kumuloitua. Ainakin pihahommissa.   Kun kivimuijalle tarjotaan kiviä, hän ottaa kiviä. Koska, no. Ne on kiviä. Daa! Tämän on huomannut myös muijan kaveripiiri, joka ahkerasti tägäilee muijaa erilaisiin annetaan kiviä -ilmoituksiin. Tällainen kodittomien kivien pelastaminen on tuottanut tulosta, ja muijan pihassa komeilee lisäkivi, jos toinenkin.  Kun viime keväänä Facebookin roskalavaryhmässä tarjottiin muurikiviä (ajatelkaa, kiviä pidetään roskana!), muija merkittiin julkaisuun. Muijalla ei vielä siihen mennessä ollut ollutkaan pihassa sellaisia kiviä, joten tottahan toki ne täytyi hakea pois kuleksimasta.  Muija päätti, että kivet kannetaan sivupihalle rinteen päälle, koska sinne tulee muurikivistä hieno kukkapenkki. Niinpä muija haki uskollisella Amperallaan uudet suloiset kivet kotiin. Koska uskollinen Ampera ei ole ihan

Automuija muistelmat

Muijan elämässä on ehtinyt käydä jo useampi auto. Joitakin autoja muija muistelee lämmöllä, ja niitä toisia sitten toisenlaisella tunteenpalolla. Erityisesti parikymppisenä tuli ajeltua autoilla, joiden luonteessa oli enemmän tai vähemmän saatanallinen vivahde. Mistäköhän lie tällainen johtui. Mahdollisesti siitä laihasta opiskelijan budjetista, joka sai auton näyttämään sitä kiltimmältä mitä pienempiä numeroita siinä tuulilasin lapussa oli.  Yliopistoaikanaan muija teki töitä Kotipizzassa. Vakiotyöpaikka oli opiskelukaupungin keskustassa, mutta välillä muija kävi tekemässä keikkaluontoisia visiittejä naapurikuntiin. Tällaisiin visiitteihin tarvittiin sitten se uskollinen paskiainen, joka takalokarit mutkalla kuljettaisi muijan vääntämään pitsaa nälkäisille arjen sankareille. Selvyyden vuoksi tiedoksi, että uskollinen paskiainen on auto, joka uskollisesti muistaa olla mahdollisimman paskamainen perheenjäsen.  Erään kerran muija oli taas naapurikunnan pitseriassa iltavuorossa syksyn pim