Siirry pääsisältöön

Ikea-muija

Ikea-muija on se muija, josta muijan mies pitää vähiten. Aina, kun muija nykäisee mittanauhan esiin, mies niska jäykkänä jännityksestä kysäisee, että mitäs nyt. Ja vastaukseksi mies saa mitä mielikuvituksellisimman selityksen uusista huonejärjestyksistä sekä pitkän selonteon uuden järjestyksen paremmuudesta ja käytännöllisyydestä. Ja sille muijalle ei sanota ei. Tai voihan sitä yrittää, mutta ei se kuuntele. Kun Ikea-inspis iskee, se pusketaan läpi sinikeltaiset valot silmissä kiiluen. Jos sitä yrittää jarruttaa, vastassa on tulta ja tappuraa.

Muijan Ikea-into on syttynyt jo kymmenen vuotta sitten. Ihan parilla ensimmäisellä kerralla mieskin suostui mukaan halvan lihapulla-annoksen voimalla. Sitten sattui pieni epäonninen reissu pääkaupunkiseudun Ikeoissa, minkä aikana muija ja mies sai virkistävästi kierrellä yhden Ikean kerran ja toisen kahteen kertaan, kun haluttuja tuotteita ei löytynyt juuri oikeasta Ikeasta. Ja kun viimeistä vitriininovea löytyi vain toisesta Ikeasta, ja tämän toisen Ikean palvelualtis henkilökunta lupasi puhelimella soittaessa pitää varastonsa viimeistä vitriininovea varattuna ruhtinaalliset puoli tuntia, niin olihan sitä lähdettävä heti hakemaan, eikä vasta jo kerättyjen tuotteiden maksamisen jälkeen. Miehen mielestä vitriini olisi ollut oikein hieno ilman oveakin, mutta kun raskaana oleva raivopäinen Ikea-muija pyöräytti silmiään järkytyksen merkiksi, huomasi mies tietysti ajatuksen olevan täysin absurdi.

Kovin hienosti mies jaksoi kerätä jo kertaalleen kerätyt tuotteet uudessa Ikeassa ja nakata 25 minuuttia varattuna olleen vitriininoven kuorman huipuksi. Hienosti hän myös kiersi kassojen kautta ja osti mahansa kanssa vaappuvalle muijalle pehmiksen. Mutta kun tämän päivän kestäneen Ikea-rundin päätteeksi nämä kaikki tuotteet piti yrittää sulloa normikokoiseen henkilöautoon, mureni miehen rauhallisuus samaa tahtia pahvilaatikoiden reunojen kanssa. Harvoin muija on miestään nähnyt kunnolla vihaisena, mutta tuona aurinkoisena loppukesän iltana muija päätti miehen kiroillessa pahvilaatikoille, että tämä on se yksi kerta, kun hän pitää suunsa kiinni. Varmasti ainutlaatuinen kokemus miehelle, mutta valitettavasti hän ei tainnut osata arvostaa tätä elettä painiessaan laatikoiden kanssa. Perimmäinen pelko muijan hiljaisuuden takana oli, että jos suu aukeaa väärässä kohdassa, jää se vaivalla haettu vitriininlasi parkkipaikalle auton kaasuttaessa auringonlaskuun.

Tämän riemukkaan reissun jälkeen mies pyhästi vannoi, että hän ei enää KOSKAAN astu jalallaan Ikeaan päinkään. Ja mies on kyllä sanansa mittainen. Muija kuitenkin hokasi, että kunhan saa punnerrettua laatikot autoon, niin kyllä se mies ne sitten kokoaa kotona. Sitten sattui pieni työntäyteinen omakotitaloon muutto, jossa perusteellisen keittiörempan ja koko talon pintarempan päälle muija kasasi olkkarin lattialle oikein mehevän kasan Ikea-laatikoita. Tämän puserruksen jälkeen mies vakaasti ilmoitti, että yhtäkään lipastoa hän ei enää kokoa. Olihan samankaltaisia lausuntoja tullut kuultua jo jonkin aikaa, mutta nyt äänessä oli sellainen varmuus, että muijakin sen todeksi ymmärsi.

Tämän jälkeen muija hoksasi, että akkuporakonetta on opeteltava käyttämään, jos Ikean ihanuuksia mielii kotiinsa. Ja kyllähän se kädessä pysyi. Ja hienosti ne tuotteet muijakin sai koottua. Girlpower ja silleen, mitään miehiä tarvita! Ja sitten muijakin vähän jo kyllästyi kasaamiseen. Joten muuta oli keksittävä. Ja sitten se välähti: Osta käytettyä! Ne on valmiiksi kasattuja ja niitä ei tarvitse hakea Ikeasta. Joten miehelläkään ei ole perusteita kieltäytyä näistä reissuista. Yhden epäonnisen reissun jälkeen mies päätti, että tämäkin on sellaista toimintaa, josta hän sanoutuu irti.

Mutta Ikea-muija on ovela. Muutamille reissuille hän sai houkuteltua kaverin miehen. Lahjomalla kaverin kakulla. Eikä se mies tainnut uskaltaa vastaan sanoa. Varamiespalvelun avulla vanhemman tytön huoneeseen saatiin kaappi ja alakertaan harrastevälinehyllykkö, merkkiä Kallax. Ja hienoja oli! Mies tuhahteli ja ompelutti apulaiselleni Ikea-kassista kalsarit. Kuulemma vihonviimeistä petturuutta miesten kesken kannella toisten koteihin Ikeaa.

Nyt viimeisen vuoden ajan Ikea-muija on viettänyt hiljaiseloa. Hän on kypsyttänyt kaikessa rauhassa suunnitelmaa makuuhuoneen säilytysjärjestelmän täydellisestä uusimisesta. Ja se suunnitelma ON HIENO. Muija on myös ovelasti kylvänyt siemenen miehen mieleen. Että suunnitelma hyväksytään. Pikkuhiljaa se etenee. Muutamat mittaukset vielä. Ja sitten, kun tilanne on kypsä, muija päästää Ikean valloilleen. BEWARE! Muija kyllä löytää uhrinsa, jotka hän houkuttelee kanssaan Ikeaan. Se voit olla juuri SINÄ!

Kuvan Kallax ei liity epäonniseen tapaukseen, jossa pienen mittavirheen vuoksi ajettiin takaluukku auki. Tai, no liittyy se. Mutta älkää syyttäkö ja leimatko Kallaxia. Älkääkä muijaa. Se oli maailmankaikkeuden syy. Tai mitan. 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Automuija

Muija pitää autoista. Silloin, kun ne siirtävät muijan paikasta a paikkaan b mutkattomasti, ongelmattomasti ja mukavasti. Valitettavan usein kuitenkin käy niin, että tässä siirtymäprosessissa tapahtuu jos jonkinlaista yllättävää.  Muija on vahvasti sitä mieltä, että aivan kuten tietoteknisillä laitteilla, myös autoilla on luonne. Pirullinen luonne. Niistä on erittäin mukavaa aiheuttaa omistajalleen harmaita hiuksia tavalla tai toisella.  Ensinnäkin, autot haistavat ylimääräisen rahan. Tai hetken, kun rahalle olisi todellakin muuta käyttöä. Muija muistaa erityisen katkerana opiskeluaikojen säästämisprojektin, jonka tuloksena muija sai poikaystävänsä kanssa talteen kaksituhatta markkaa. Junnuille tiedoksi, tällaistakin rahaa on joskus ollut. Erään muijan oppilaan sanoin: "Se oli se raha, mitä oli ennen vanhaan."  Ja kyllä, heti kun auto kuuli tästä upesta säästösaavutuksesta, se pirulainen peruutti parkkipaikalla ohikulkevan auton kylkeen. Poikaystävällä ei ollut osuutta asiaan

Muijasynergiaa

 Synergialla tarkoitetaan yleensä kahden tai useamman tekijän kumuloituvaa yhteisvaikutusta. Että lopputulos on jotakin enemmän kuin osiensa summa. No, muija osaa kumuloitua. Ainakin pihahommissa.   Kun kivimuijalle tarjotaan kiviä, hän ottaa kiviä. Koska, no. Ne on kiviä. Daa! Tämän on huomannut myös muijan kaveripiiri, joka ahkerasti tägäilee muijaa erilaisiin annetaan kiviä -ilmoituksiin. Tällainen kodittomien kivien pelastaminen on tuottanut tulosta, ja muijan pihassa komeilee lisäkivi, jos toinenkin.  Kun viime keväänä Facebookin roskalavaryhmässä tarjottiin muurikiviä (ajatelkaa, kiviä pidetään roskana!), muija merkittiin julkaisuun. Muijalla ei vielä siihen mennessä ollut ollutkaan pihassa sellaisia kiviä, joten tottahan toki ne täytyi hakea pois kuleksimasta.  Muija päätti, että kivet kannetaan sivupihalle rinteen päälle, koska sinne tulee muurikivistä hieno kukkapenkki. Niinpä muija haki uskollisella Amperallaan uudet suloiset kivet kotiin. Koska uskollinen Ampera ei ole ihan

Automuija muistelmat

Muijan elämässä on ehtinyt käydä jo useampi auto. Joitakin autoja muija muistelee lämmöllä, ja niitä toisia sitten toisenlaisella tunteenpalolla. Erityisesti parikymppisenä tuli ajeltua autoilla, joiden luonteessa oli enemmän tai vähemmän saatanallinen vivahde. Mistäköhän lie tällainen johtui. Mahdollisesti siitä laihasta opiskelijan budjetista, joka sai auton näyttämään sitä kiltimmältä mitä pienempiä numeroita siinä tuulilasin lapussa oli.  Yliopistoaikanaan muija teki töitä Kotipizzassa. Vakiotyöpaikka oli opiskelukaupungin keskustassa, mutta välillä muija kävi tekemässä keikkaluontoisia visiittejä naapurikuntiin. Tällaisiin visiitteihin tarvittiin sitten se uskollinen paskiainen, joka takalokarit mutkalla kuljettaisi muijan vääntämään pitsaa nälkäisille arjen sankareille. Selvyyden vuoksi tiedoksi, että uskollinen paskiainen on auto, joka uskollisesti muistaa olla mahdollisimman paskamainen perheenjäsen.  Erään kerran muija oli taas naapurikunnan pitseriassa iltavuorossa syksyn pim