Siirry pääsisältöön

Lapiomuija

Lapiomuija on suuruudenhullu nainen, jonka paras ystävä on Fiskarsin pistolapio. Kun kevään ensisäteet sulattavat pälvikohdan pihaan, lapiomuija on siellä suunnittelemassa kuopimista ja kuopsutusta. Mikään projekti ei ole muijalle ja lapiolle liian suuri, kaikki hoituu tältä kaksikolta. Esimerkiksi ojien kaivaminen on muijan mielestä oikein mukavaa pientä puuhastelua. Kun kaupungin mies ei pystynyt kaivurilla ojia suorimaan, lapiomuija otti lapion pieniin kätösiinsä ja suoristi ojat manuaalisesti. Mitäpä kaivurilla tekee, kun on lapio. Ja kottikärryt. Lapiomuijan mies onkin harkinnut muijan vuokraamista maansiirtokoneeksi kesän ajaksi lisätienestin toivossa.

Lapiomuijan projekti alkaa aina pitkällisellä saapastelulla ja tuijottelulla pihassa. Kirjallista suunnitelmaa ei koskaan tehdä, koska projekti elää aina matkan varrrella. Hutejakin tulee, koska aina ei vain yksinkertaisesti voi tietää, miltä mikäkin kasvi näyttää lopullisessa sijoituskohteessaan. Tai sitten vain mieli muuttuu ajan kuluessa. Siksi muijan pihan kasvit ovat tottuneita muuttajia. Pihan kaunis pionikaan ei ole vielä oikein toipunut neljästä muutostaan eri vuosina.

Kaikista mieluisinta puuhaa muijalle on ehdottomasti kaivaminen. Hän on kaivanut 40 vuotta vanhan orapihlaja-aidan juurineen maasta, puhdistanut villiintyneen sivupihan kaivamalla rikkaruohot lapiolla juurineen irti, reunustanut usean pihan seinän tai kukkapenkin vierustan kaivamalla maan pois ja kaapimalla soran pihatieltä tilalle. Katsos kun muija ei haluakaan pihaan soraa, mikä siihen muutama vuosi sitten levitettiin. Hän haluaa sittenkin aineksen, joka tamppautuu tiiviimmäksi. Luonnollisin tapa maa-aineksen vaihtoon on kaapio sora lapiollinen kerrallaan muihin tarkoituksiin ja tilata sitten uusi kuorma tilalle. Simppeliä!

Lapioinnin ja maansiirron lisäksi muijalta onnistuu saksiminen, kuopiminen, nyppiminen, istuttaminen, laattojen ja kivien asettelu, maalaaminen, kasvimaan kehikoiden rakentaminen.. Siis melkolailla mikä tahansa pihatyö. Erityisen rakkaan suhteen muija on kehittänyt hakkeeseen. Sitä pitää levittää puskien alle, marja-alueelle, saniaisalueelle ja moneen, moneen muuhunkin kohteeseen. Miehen mielestä hakkeen käyttö on mennyt liiallisuuksiin, mitä muija ei myönnä ikinä. Myös täksi kesäksi muija suunnittelee uuden hakekuorman hakua.

Mitä ikinä muija tekeekään, lopputuloksesta on saatava kuva useasta kulmasta. Näin aikaansaannoksia on helpompi näyttää kaikille. Tai, no kaikille niille, jotka niitä kohteliaisuudesta suostuvat katsomaan. Ihan kaikki eivät ymmärrä huolella asetellun kivikasan ja työntövoimalla siirretyn maa-aineksen arvoa.

 Naapureillakin saattaa joskus olla vaikeuksia ymmärtää ojassa konttaavan naikkosen agendaa. Kaikki visiot kun eivät pakosta ulkopuolisille avaudu. Vaikkapa se soran kaapiminen pihasta. Ensin se levitetään pihaan, ja sitten se kaavitaan uuteen paikkaan lapiolla. Muijan mielestä täysin loogista, mutta ei ehkä muiden. Lisäksi lapiointi suoritetaan kovin eriskummallisissa asennoissa, jotta selkä ei ottaisi itseensä. Luonnollisin lapiointiasento onkin polvillaan tai istuen. Sitten kun muija myöhäisenä kesäiltana istuu omassa pihassaan kottikärryjen vieressä ja kaapii tien pintaa pois, saattaa se näyttää hieman oudolta. Se on myönnettävä.

Istutuspuuhat ovat myös lähellä muijan sydäntä. Muija ei ole kovin tarkka kasvien nimistä tai hoito-ohjeista, hän pitää enemmänkin yllätyksellisyydestä. Kovin ihanaa on puskea maan sisään sipulia ja siementä ja odottaa sitten, minkä näköistä juttua paikalta nousee. Jos näky ei miellytä, voihan sen aina sitten siirtää lapiolla. Kylve ja kaiva -taktiikka ei aina tuo ihan priimaa tai suurinta, mutta tärkeintä on se kuopimisen ilo. Esimerkiksi viime vuoden porkkanoiden näkemiseen olisi ollut suurennuslasilla tarvetta, mutta riemua ne tuottivat silti. Lapsukaiset nykivät ja nakertivat ne vähäisetkin sentit erittäin mielellään vatsoihinsa. Ja pienenpienet punasipulit maistuivat oikein makoisilta salaatissa.


Lapiomuijan pahin vihollinen on rusakko. Ja erityisesti eräs pirullinen yksilö, joka pitää muijan pihaa olohuoneenaan. Sillä hetkellä, kun rusakonpirulainen napsi poskiinsa muijan puutarhamustikoiden varret tyveä myöten, oli riita valmis. Muija sai selville, että se röyhkimys käytti sänkynään omenapuun juurta. Muija aitasi omenapuun ja hykerteli itsekseen. Kostoksi rusakko popsi muijan vadelmanvarret. Siis vadelmat!! Miten sellaisia piikkioksia pystyy edes syömään? Tämän jälkeen muija aitasi kaikki puut, jolloin se pitkäkorvainen perkele nakersi puolet kuunliljoista. Tässä vaiheessa olikin jo ilmisota käynnissä. Rusakko otti tavakseen tulla aamupesuille pihatielle, ihan kuin ilkkuakseen muijalle. Muija otti tavakseen ottaa reipas aamuspurtti kohti rusakkoa yövaatteissaan. Kiljuminen, huitominen tai käsien läpsyttäminen sai tuon raivostuttavan olion vain vilkaisemaan laiskasti oven suuntaan. Niinpä muija juoksi. Ja muijan mies otti tavakseen pyöritellä silmiään muijansa edesottamuksille.




Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Automuija

Muija pitää autoista. Silloin, kun ne siirtävät muijan paikasta a paikkaan b mutkattomasti, ongelmattomasti ja mukavasti. Valitettavan usein kuitenkin käy niin, että tässä siirtymäprosessissa tapahtuu jos jonkinlaista yllättävää.  Muija on vahvasti sitä mieltä, että aivan kuten tietoteknisillä laitteilla, myös autoilla on luonne. Pirullinen luonne. Niistä on erittäin mukavaa aiheuttaa omistajalleen harmaita hiuksia tavalla tai toisella.  Ensinnäkin, autot haistavat ylimääräisen rahan. Tai hetken, kun rahalle olisi todellakin muuta käyttöä. Muija muistaa erityisen katkerana opiskeluaikojen säästämisprojektin, jonka tuloksena muija sai poikaystävänsä kanssa talteen kaksituhatta markkaa. Junnuille tiedoksi, tällaistakin rahaa on joskus ollut. Erään muijan oppilaan sanoin: "Se oli se raha, mitä oli ennen vanhaan."  Ja kyllä, heti kun auto kuuli tästä upesta säästösaavutuksesta, se pirulainen peruutti parkkipaikalla ohikulkevan auton kylkeen. Poikaystävällä ei ollut osuutta asiaan

Muijasynergiaa

 Synergialla tarkoitetaan yleensä kahden tai useamman tekijän kumuloituvaa yhteisvaikutusta. Että lopputulos on jotakin enemmän kuin osiensa summa. No, muija osaa kumuloitua. Ainakin pihahommissa.   Kun kivimuijalle tarjotaan kiviä, hän ottaa kiviä. Koska, no. Ne on kiviä. Daa! Tämän on huomannut myös muijan kaveripiiri, joka ahkerasti tägäilee muijaa erilaisiin annetaan kiviä -ilmoituksiin. Tällainen kodittomien kivien pelastaminen on tuottanut tulosta, ja muijan pihassa komeilee lisäkivi, jos toinenkin.  Kun viime keväänä Facebookin roskalavaryhmässä tarjottiin muurikiviä (ajatelkaa, kiviä pidetään roskana!), muija merkittiin julkaisuun. Muijalla ei vielä siihen mennessä ollut ollutkaan pihassa sellaisia kiviä, joten tottahan toki ne täytyi hakea pois kuleksimasta.  Muija päätti, että kivet kannetaan sivupihalle rinteen päälle, koska sinne tulee muurikivistä hieno kukkapenkki. Niinpä muija haki uskollisella Amperallaan uudet suloiset kivet kotiin. Koska uskollinen Ampera ei ole ihan

Automuija muistelmat

Muijan elämässä on ehtinyt käydä jo useampi auto. Joitakin autoja muija muistelee lämmöllä, ja niitä toisia sitten toisenlaisella tunteenpalolla. Erityisesti parikymppisenä tuli ajeltua autoilla, joiden luonteessa oli enemmän tai vähemmän saatanallinen vivahde. Mistäköhän lie tällainen johtui. Mahdollisesti siitä laihasta opiskelijan budjetista, joka sai auton näyttämään sitä kiltimmältä mitä pienempiä numeroita siinä tuulilasin lapussa oli.  Yliopistoaikanaan muija teki töitä Kotipizzassa. Vakiotyöpaikka oli opiskelukaupungin keskustassa, mutta välillä muija kävi tekemässä keikkaluontoisia visiittejä naapurikuntiin. Tällaisiin visiitteihin tarvittiin sitten se uskollinen paskiainen, joka takalokarit mutkalla kuljettaisi muijan vääntämään pitsaa nälkäisille arjen sankareille. Selvyyden vuoksi tiedoksi, että uskollinen paskiainen on auto, joka uskollisesti muistaa olla mahdollisimman paskamainen perheenjäsen.  Erään kerran muija oli taas naapurikunnan pitseriassa iltavuorossa syksyn pim