Siirry pääsisältöön

Kiakkomuija

Muija tutustui jääkiakkoon jo lapsena muuttaessaan Tampereelle. Hyvin selväksi kävi, että jonkinsorttinen kanta olisi otettava siihen, mikä seura on paras. Ensimmäisiä haparoivia askelia seuran valinnassa otti perheen isä lähtiessään seuraamaan ensimmäistä liigapeliään. Tuolloin hän kysyi tyttäriltään: "Tappara vai Ilves?" Ja kun ilves on aika söpön näköinen elukka, tyttäret valitsivat Ilveksen. Siitä se ajatus sitten lähti.

Muutama vuosi myöhemmin muija törmäsi tulevaan mieheensä. Tuo kiakkopoika oli pelannut Ilveksen junnuissa jo nelivuotiaasta, joten sopivasti muija sopi kuvaan jo lähes innokkaana ilvesläisenä. Kiakkopoika otti muijan mukaan omiin peleihinsä, joita tämä sitten seurasi kentän laidalta sormet valkoisina vesipullon ympärillä. Kentällä kun riitti menoa.

Kiakkopoika vei muijan myös liigapeleihin. Kuljetti junnuvalmentajarivistön väliin ja istutti isänsä viereen. Katsokaas, kun myös kiakkopojan isä oli ilvesläinen, todellinen ilvesläinen olikin useammalta vuosikymmeneltä.

Aluksi muija ei ymmärtänyt peleistä mitään. Siellä mentiin lujaa, sitten huusivat ilvesläiset, välillä vastustajat, joskus pelaajat ja valmentajakin. Outoa oli, että selostus puuttui. Muija keskittyi seuraamaan Haribo-maskotin edesottamuksia ja opetteli cheerleadereiden protokollaa. Kun muut innostuivat kiljumaan maalin tullessa, muija taputti varovasti ja yritti näyttää iloiselta. Todellisuudessa muija aina säikähti niin maan pirusti, kun jumalaton kööri miehiä alkoi karjua ympärillä yhtäkkisesti. Maalia kun muija ei ikinä ehtinyt nähdä. Eikä siellä paikan päällä uusintojakaan ollut nähtävissä.

Pikkuhiljaa muija oppi erottamaan pelaajat toisistaan. Näki kiekonkin liikkeitä. Alkoi oppia tuomareiden käsimerkkien merkitykset. Ne kun ovat ihan erisorttisia kuin katsojien käsimerkit. Muija alkoi myös kuunnella junnuvalkkurivistön mutinoita pelin tiimellyksessä. Ja pian muija huomasi ymmärtävänsä pelistä jotakin.

Kun kiakkopoika lähti armeijaan, jatkoi muija liigapeleissä käyntejä tulevan appensa kanssa. Siellä Hakametsän penkkirivistössä muija nökötti Ilves-takkisten välissä ja seurasi peliä. Ja oppi murahtamaan vihaisesti kun tuomari teki huonoja päätöksiä. Ja huutamaan "hoooooooo!!"", kun tuli maali. Samalla tietysti taputettiin rytmikkäästi käsillä. Ja pelin jälkeen odotettiin ruuhkan hellittävän penkillä istuen ja jääkonetta ihastellen. Peleistä tuli ihana perinne. Sinne oli päästävä.

Sitten kiekkopoika ja muija lähtivät opiskelemaan. Kiakkopoika alkoi valmentaa jyppiläisiä junnuja. Poika kävi myös Jypin peleissä, mutta muijasta se ei tuntunut samalta. Värit olivat väärät, eikä Haribo-nalleakaan näkynyt. Muija tyytyi muihin juttuihin.

Sitten muija ja kiakkopoika menivät naimisiin. Ja sitten oli muija ja mies. Ja sitten tuli lapset. Ja ruuhkavuodet. Ei enää ehtinyt peleihin. Muija ei enää muistanutkaan pelaajia nimeltä, eikä tiennyt Ilveksen sijoitusta milläkin hetkellä. Mies tiesi, tottakai. Kiakkomiehet taitavat imeä nuo tiedot universumista, kun ovat aina tilanteen tasalla. Tai jotain muuta yliluonnollista.

Kiakko kuitenkin jäi muijan sydämeen, ja joka kevät se puhkeaa kukkaan MM-kisojen alla. Aurinko, valo, vappu, jääkiekko. Kevyt ja ihana olo. Pauhaava televisio ja sohvalla pomppiva muija. Ja tietysti sohvalla mököttävä mies, kun ei ikinä saa rauhassa katsoa kiakkoa. Kun muija on on tullut vanhemmiten vähän äänekkäämmäksi penkkiurheilijaksi. Kiakko voi mennä maaliin paremmin, jos muija hyppää pystyyn aina, kun se lähestyy vastustajan maalia. Tai sitä voi myös yrittää auttaa käden huiskinnalla. Miestä voi myös vanuttaa, jos menee jännäksi. Tai kävellä ympyrää olohuoneessa. Tai juosta. Ihan mitä vaan, kun on niin jännää.

Tätä on ikonisten ikivalkkujen kasvatin vaikea sietää. Kun kiakkoa seurataan oikeaoppisesti hiljaa. Tiukoissa paikoissa murahdetaan ja sitten ollaan hiljaa. Erätauolla analysoidaan sellaisen kanssa, joka siihen on riittävän taitava. Ei siis muijan kanssa. Ja analysointikin tehdään rauhallisesti turhia hötkyilemättä. Ja muija tunnetusti hötkyilee.

Tänä keväänä muija ei kovin paljon ehtinyt hötkytä, kun pelit jo loppuivat. Toki muija on asiantuntevasti puhunut tapahtumista, pohtinyt notkahduksen syitä (kun ensin on niitä lehdistä lukenut) ja kuunnellut korvat höröllä miehen analyysiä. Sitä vähää, mitä mies nyt sitten analysoi.

Mutta onneksi on ensi kevät ja uudet kisat. Ja taas saa kiakkomuija huutaa ja hosua. Ja joku kaunis päivä muija laittaa ne vihreänkeltaiset lasit silmille ja kipittää appensa viereen liigapeliin. Nauttimaan nostalgiasta ja tunnelmasta. Onkohan siellä enää Haribo-nallea...

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Automuija

Muija pitää autoista. Silloin, kun ne siirtävät muijan paikasta a paikkaan b mutkattomasti, ongelmattomasti ja mukavasti. Valitettavan usein kuitenkin käy niin, että tässä siirtymäprosessissa tapahtuu jos jonkinlaista yllättävää.  Muija on vahvasti sitä mieltä, että aivan kuten tietoteknisillä laitteilla, myös autoilla on luonne. Pirullinen luonne. Niistä on erittäin mukavaa aiheuttaa omistajalleen harmaita hiuksia tavalla tai toisella.  Ensinnäkin, autot haistavat ylimääräisen rahan. Tai hetken, kun rahalle olisi todellakin muuta käyttöä. Muija muistaa erityisen katkerana opiskeluaikojen säästämisprojektin, jonka tuloksena muija sai poikaystävänsä kanssa talteen kaksituhatta markkaa. Junnuille tiedoksi, tällaistakin rahaa on joskus ollut. Erään muijan oppilaan sanoin: "Se oli se raha, mitä oli ennen vanhaan."  Ja kyllä, heti kun auto kuuli tästä upesta säästösaavutuksesta, se pirulainen peruutti parkkipaikalla ohikulkevan auton kylkeen. Poikaystävällä ei ollut osuutta asiaan

Muijasynergiaa

 Synergialla tarkoitetaan yleensä kahden tai useamman tekijän kumuloituvaa yhteisvaikutusta. Että lopputulos on jotakin enemmän kuin osiensa summa. No, muija osaa kumuloitua. Ainakin pihahommissa.   Kun kivimuijalle tarjotaan kiviä, hän ottaa kiviä. Koska, no. Ne on kiviä. Daa! Tämän on huomannut myös muijan kaveripiiri, joka ahkerasti tägäilee muijaa erilaisiin annetaan kiviä -ilmoituksiin. Tällainen kodittomien kivien pelastaminen on tuottanut tulosta, ja muijan pihassa komeilee lisäkivi, jos toinenkin.  Kun viime keväänä Facebookin roskalavaryhmässä tarjottiin muurikiviä (ajatelkaa, kiviä pidetään roskana!), muija merkittiin julkaisuun. Muijalla ei vielä siihen mennessä ollut ollutkaan pihassa sellaisia kiviä, joten tottahan toki ne täytyi hakea pois kuleksimasta.  Muija päätti, että kivet kannetaan sivupihalle rinteen päälle, koska sinne tulee muurikivistä hieno kukkapenkki. Niinpä muija haki uskollisella Amperallaan uudet suloiset kivet kotiin. Koska uskollinen Ampera ei ole ihan

Automuija muistelmat

Muijan elämässä on ehtinyt käydä jo useampi auto. Joitakin autoja muija muistelee lämmöllä, ja niitä toisia sitten toisenlaisella tunteenpalolla. Erityisesti parikymppisenä tuli ajeltua autoilla, joiden luonteessa oli enemmän tai vähemmän saatanallinen vivahde. Mistäköhän lie tällainen johtui. Mahdollisesti siitä laihasta opiskelijan budjetista, joka sai auton näyttämään sitä kiltimmältä mitä pienempiä numeroita siinä tuulilasin lapussa oli.  Yliopistoaikanaan muija teki töitä Kotipizzassa. Vakiotyöpaikka oli opiskelukaupungin keskustassa, mutta välillä muija kävi tekemässä keikkaluontoisia visiittejä naapurikuntiin. Tällaisiin visiitteihin tarvittiin sitten se uskollinen paskiainen, joka takalokarit mutkalla kuljettaisi muijan vääntämään pitsaa nälkäisille arjen sankareille. Selvyyden vuoksi tiedoksi, että uskollinen paskiainen on auto, joka uskollisesti muistaa olla mahdollisimman paskamainen perheenjäsen.  Erään kerran muija oli taas naapurikunnan pitseriassa iltavuorossa syksyn pim